Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gyros to moja ulubiona potrawa, która zawsze smakuje. Przepis ten zachwyci swoim smakiem i aromatem niejedną osobę. Jest smaczny i prosty w wykonaniu.
Polecam.
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Polecam.
Odsłon: 295
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 89
Składniki
Piersi kurczaka oczyszczamy z tłuszczu i błon, myjemy i dokładnie osuszamy. Kroimy na średniej wielkości paski. Wszystkie składniki przyprawy na gyros, mieszamy dokładnie ze sobą wraz z mięsem. Odstawiam na 15-30 minut. Na odpowiedniej wielkości patelni rozgrzewamy mocno olej roślinny, wkładamy wymieszane mięso z przyprawami. Smażymy krótko na dużym ogniu, cały czas mieszając do zarumienienia i miękkości mięsa. Sos: Obrany czosnek przeciskamy przez praskę do kubka jogurtu, dodajemy wszystkie przyprawy i składniki sosu, razem mieszamy. Odstawiamy. Sałatę mix rozkładamy na talerze, kroimy cebulę czerwoną w piórka, rzodkiewkę i ogórek w talarki, paprykę w średnią kostkę. Polewamy sosem rozłożoną sałatę wraz z jej składnikami. Na wierzch polanej sałaty, wykładamy mięso gyros. Podajemy.