Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Indyk faszerowany gruszkami i śliwkami"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 160
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2182
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20245
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 160
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 2182
Składniki
Jedną gruszkę umyj, pozbaw nasion i pokrój na kawałki. Włóż do miski razem z suszonymi śliwkami. Owoce zalej koniakiem i odstaw na kilkanaście minut.
Pierś indyka umyj, osusz i rozetnij tak, aby powstała kieszeń. Mięso natrzyj starannie solą oraz pieprzem. Boczek pokrój w kosteczkę. Napełnij kieszeń połową pokrojonego boczku, otartym tymiankiem i marynowanymi w koniaku owocami. Mięso obwiąż nicią lub sznurkiem, formując zgrabną pieczeń.
Pozostały po moczeniu koniak wymieszaj z olejem. Posmaruj mięso. Przykryj i wstaw do lodówki do następnego dnia. Po tym czasie obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek, wymieszaj z resztą boczku. Pozostałe gruszki oczyść, pokrój w plastry.
Cebulę, czosnek, boczek i gruszki dodaj do mięsa. Podlej winem, przykryj folią aluminiową. Piecz 60 min w 190 st. Usuń folię, dopiekaj 10-15 minut.Źródło: Świat kobiety