Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jabłkowa tarta"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4958
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 886
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4958
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 886
Składniki
Przesianą mąkę wymieszaj z solą oraz cukrem pudrem. Dodaj pokrojone na małe kawałki masło lub margarynę, jajko i wodę. Szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, włóż do lodówki na ok. 60 minut.
Schłodzonym ciastem wyłóż dno oraz boki formy do tarty. Spód ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Przykryj papierem do pieczenia i wsyp kilka garści suchej fasoli lub grochu. Piekarnik nagrzej do 180°C, wstaw formę z ciastem na 10 minut. Po tym czasie usuń papier i piecz jeszcze 5 minut. Przestudź.
Do miski włóż twaróg, dodaj jajko, 1/3 szklanki cukru pudru oraz cukier wanilinowy. Utrzyj mikserem na gładką masę. Obieraczką do warzyw lub ostrym nożem obierz umyte jabłka, tak, aby otrzymać długie i niezbyt grube paski. Skrop je natychmiast sokiem z cytryny a następnie zwiń formując różyczki. Na przestudzony spód wylej masę serową i ułóż jabłkowe różyczki. Polej je roztopionym masłem. Piecz 35-40 minut w temp. 180°C. Gdy ciasto wystygnie, wierzch oprósz pozostałym cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 50 minut Porcja: 320 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie