Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczne knedle z ciastem na bazie kaszy jaglanej
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1289
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14739
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 345
Lubisz grzyby i poza sezonem tęsknisz za ich smakiem? Skorzystaj z rewelacyjn...
Odsłon: 1289
Proste ciasto na kwaśnej, gęstej śmietanie i oleju z rabarbarem. Zaczyna się...
Odsłon: 14739
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 345
Składniki
Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.
Następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.
Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
lepimy knedle, ciasto trochę sie lepi do rąk i dobrze jest oprószyć dłonie mąką.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy ok 5 min, Podajemy z ulubionymi dodatkami