Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jagnięca potrawka z oliwkami"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i usmażyć je na rumiano, mieszając (w środku mięso powinno pozostać lekko różowe).
Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple, aby nie wystygło. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Oliwki pokroić na połówki. Szałwię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek.
Na tej samej patelni rozgrzać masło, krótko poddusić na nim cebulę. Dodać połowę szałwii i listki laurowe.
Zalać bulionem i sokiem z limonki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 8-10 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dołożyć mięso i oliwki. Krótko razem podgrzać.
Posypać pozostałymi listkami szałwii i od razu podawać. Najlepiej z kawałkiem bagietki.
Czas przygotowania około 30 minut.Źródło: Życie na gorąco