Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Jajka na duszonych pomidorach"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Fasolę przełóż na sitko, opłucz pod bieżącą wodą. Dobrze osącz. Pomidory pokrój na kawałeczki (wcześniej możesz je sparzyć i obrać ze skórki, ew. użyj pomidorów z puszki).
Dymki oczyść, cebulki pokrój w plasterki, a szczypiorek posiekaj.
Natkę opłucz, osusz, oderwij listki od gałązek, grubo je posiekaj. Na patelni rozgrzej olej. Wrzuć dymki, duś je mieszając przez 10 minut. Po 3 minutach duszenia do dymek dołóż pomidory, keczup oraz fasolę.
Jeśli lubisz, możesz dołożyć także drobno pokrojoną paprykę. na patelni posól do smaku i posyp 3/4 natki.
Jajka wbij na na patelni. Całość przykryj folią aluminiową. Smaż dalej jeszcze przez 7 minut, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.
Tuż przed podaniem oprósz jajka solą oraz pieprzem. Danie udekoruj resztą natki.
Najlepsze z kawałkiem chrupiącej bagietki
ok. 40 min
porcja zawiera ok. 420 kcal
Ok. 3 zł za porcjęŹródło: Tina