Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarskie placuszki z jajecznym dipem"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Na dip ugotuj na twardo 4 jajka. Przestudź je w zimnej wodzie, obierz, a następnie pokrój w kostkę. Oczyszczone rzodkiewki drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
W misce utrzyj starannie topiony serek (naturalny lub śmietankowy)razem z kwaśną śmietaną i kremówką. Dodaj posiekane rzodkiewki oraz kiełki (część odłóż do dekoracji). Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dip odstaw do schłodzenia.
Kapustę oczyść, drobno poszatkuj. Obierz i opłucz ziemniaki oraz marchew. Zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Wymieszaj z kapustą.
Do warzyw wbij pozostałe dwa jajka, wymieszaj masę starannie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzewaj po 2-3 łyżki oleju. Nakładaj porcje masy i smaż rumiane placuszki. Każdy placek osącz z tłuszczu. Podawaj z dipem rzodkiewkowym, ozdób kiełkami.
czas ok. 40 min; porcja – 440 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety