Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowe racuszki"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
W misce mieszamy lub miksujemy na gładką masę jogurt z jajkami i 2 łyżkami stopionego, letniego masła. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy, bo placki urosną podczas smażenia. Smażymy na średnim ogniu. Gdy nieco podrosną, na każdym placuszku układamy po dwa grubsze plasterki truskawek. Placuszki przewracamy i dosmażamy z drugiej strony na złoty kolor.
Udekorowane truskawkami racuszki można podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub syropem klonowym.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 217 kcal, Białko: 5,3 g, Tłuszcz: 23 g, Węglowodany: 41 gŹródło: Rewia