Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zjeść coś dobrego i się nie narobić? Pieczone kacze udka z sosem z porto i żurawiny . Przygotowanie tego dania zajmie kilka minut,a resztę pracy wykona za nas piekarnik. Polecam na świąteczny obiad i nie tylko
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Udka natrzeć solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania położyć z grubsza posiekane ząbki czosnku i gałązki tymianku, na wierzchu ułożyć kacze nogi. Podlać chlustem wody i wstawić do piekarnika na około godzinę.
W rondelku zagotować porto z sokiem pomarańczowym, dodać konfiturę żurawinową.
Naczynie z kaczką wyciągnąć z piekarnika, usunąć większość wytopionego tłuszczu (można użyć do pieczenia ziemniaków), wlać gorącą mieszankę soku z porto i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 30 minut, żeby mięso się upiekło a sos zredukował.