Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kaczka w karmelu z jabłkami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 527
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 272
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 527
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 272
Składniki
ok. 80 minut
Tuszkę oczyścić, umyć, osuszyć. Natrzeć w środku i z wierzchu solą i pieprzem. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki, usuwając gniazda nasienne, posypać majerankiem. Kaczkę wypełnić jabłkami, zaszyć nicią. Tuszkę ułożyć w wysmarowanej olejem brytfannie.
Kaczkę w brytfannie podlać wodą, przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C, żeby się dusiła. Po godzinie obłożyć tuszkę resztą jabłek, posypać pokruszoną papryczką i wstawić do pieczenia bez przykrycia, aż się ładnie zarumieni.
Cukier stopić w rondlu na bardzo małym ogniu, podgrzewać, aż nabierze złotego koloru. Wlać wodę i ocet, mieszać, aż cukier się rozpuści, a płyn lekko zgęstnieje. Kaczkę poporcjować, obłożyć jabłkami i żurawiną, zalać całość cienką warstwą karmelu.Źródło: Twoje Imperium