Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Porcje kaczki umyj, wytrzyj do sucha. Czosnek obierz, posiekaj, dobrze rozetrzyj z łyżeczką soli. Dodaj sok z cytryny, 1 łyżkę majeranku, 1/2 łyżki tymianku oraz 1/2 łyżeczki pieprzu. Dobrze natrzyj tym mięso. Włóż je do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na 2 godziny.
Jabłka umyj, wytrzyj, razem ze skórką pokrój na cząstki. Wytnij z nich gniazda nasienne. Wódkę wymieszaj z sokiem jabłkowym. Skrop owoce, posypując je odrobiną cukru, skórką startą z cytryny oraz sporą ilością suszonego tymianku. Odstaw na bok.
Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła. Na gorący tłuszcz włóż zamarynowane mięso. Smaż je około 5 minut na dużym płomieniu. Następnie porcje kaczki odwróć i smaż dalej, aż ładnie się zrumienią z drugiej strony. Żaroodporną formę posmaruj odrobiną masła, włóż obsmażone mięso.
Porcje kaczki obłóż cząstkami jabłek oraz pozostałym masłem pokrojonym na kawałeczki. Podlej bulionem. Formę przykryj folią aluminiową. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piecz ok. 90 minut. Na 15–20 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, aby skórka kaczki ładnie się przypiekła i była chrupiąca.Źródło: Naj