Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na mięciutką i soczystą karkówkę w sosie własnym
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 447
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 447
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13116
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 101
Składniki
Karkówkę pokroić w plastry na grubość ok 2-3 cm. Umyć, osuszyć i doprawić z dwóch stron solą oraz pieprzem. Paprykę pokroić w cienkie plastry a cebulę obrać i pokroić w krążki. Mięso obtoczyć w mące i smażyć na patelni na rozgrzanym oleju. Karkówkę smażymy na małym ogniu z dwóch stron na mocno brązowy kolor. Karkówki nie smażymy aż zrobi się czarna i twarda. Gdy mięso jest już ładnie zarumienione, podlać całość wodą. Karkówkę dusimy ok 10 minut, pod przykryciem co jakiś czas ją przewracając. Wywar w którym dusi się karkówka zrobi się ciemno-brązowy oraz aromatyczny. W osobnym rondelku podsmażyć paprykę z cebulą aż lekko się zarumienią. Do dużej brytfanny przełożyć warzywa, mięso oraz wywar w którym dusiła się karkówka. Całość można jeszcze podlać wodą, jeśli wcześniej wywar się zredukował przy duszeniu. Całość doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem i dusić ok 40 minut, aż mięso będzie bardzo miękkie. Na koniec sos zaciągnąć mąką i gotowe. Smacznego!