Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna , aromatyczna i soczysta dzięki przyprawie podlaskiej do karkówki.
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 140
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44398
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 84
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 140
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 44398
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 84
Składniki
Karkówkę pociąć w 2-cm płaty. Oprószyć solą, pieprzem i grubo przyprawą podlaską. Odstawić na 1-2 godziny do lodówki. Zrumienić na rozgrzanym smalcu (lub innym tłuszczu). Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z tłuszczem. Podlać winem, bulionem, dodać pokrojony w plastry pasternak, liście i ziele. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec pod przykryciem 1,5 godziny. Po tym czasie mięso wyjąć, usunąć liście i ziele a powstały sos razem z pasternakiem zmiksować. Podać w sosjerce. Tak przygotowana karkówka jest soczysta i pełna aromatu.