Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karkówka z pieczarkami i natką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Mięso umyj, osusz, przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, natrzyj karkówkę. Wstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Cebule obierz, posiekaj. Pół natki posiekaj. Pieczarki oczyść. 1/3 pieczarek pokrój w drobną kostkę. Olej rozgrzej na patelni, podsmaż pokrojone pieczarki i 2 łyżki posiekanej cebuli. Dodaj posiekaną natkę, wymieszaj, przypraw do smaku. Ostudź.
W karkówce zrób kieszeń (przecinając delikatnie nożem, aby nie uszkodzić włókien), napełnij przygotowanym nadzieniem, zepnij wykałaczkami. Mięso obsmaż ze wszystkich stron na oleju.
Pozostałe pieczarki pokrój na plasterki, podsmaż na oleju z pozostałą cebulą i natką. Połowę ułóż w formie, włóż mięso, obłóż resztą pieczarek. Przykryj, zapiekaj ok. 90 min w 180°C. 15 minut przed końcem pokrywkę zdejmij.Źródło: Chwila dla Ciebie