Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Karp pieczony z pieczarkami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 484
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 65
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 484
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 65
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 162
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 104
Składniki
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki. Na patelni rozpuść masło, wsyp cebulę i pieczarki, dopraw solą i kminkiem. Smaż przez około 8 minut i odstaw do wystygnięcia.
Bułki pokrój w drobną kostkę, włóż do misy i zalej letnim mlekiem. Rozbij jajka, oddziel żółtka od białek. Do bułki dodaj żółtka, starty ser, posiekane migdały, pieczarki, a na koniec sztywną pianę z białek.
Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Piecz rybę w temperaturze 170° C przez 45 minut. Danie podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Jak faszerować karpia
Rybę ułóż na desce i usuń z niej łuski. W przypadku niektórych ryb, np. okonia, warto najpierw polać je wrzątkiem. Dzięki temu łatwiej usuniemy z nich łuski. Następnie odetnij głowę i płetwy, rozetnij brzuch. Łyżką starannie wyczyść wnętrze.
Całą rybę dokładnie umyj i osusz . Czosnek obierz, podziel na ząbki i przeciśnij przez praskę. Następnie wymieszaj ze szczyptą soli i dokładnie natrzyj rybę w środku i na zewnątrz. Odstaw na noc do lodówki.
Środek ryby nafaszeruj wcześniej przygotowanym nadzieniem (przepis wyżej). Otwór dokładnie zepnij igłami do szaszłyka. Następnie włóż rybę do brytfanny, dopraw solą, pokrop sokiem z cytryny, dodaj gałązki tymianku i resztę masła.Źródło: Na żywo