Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kartoflaczki to znakomity pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków. Dodatek wędzonego boczku, pieczarek i przypraw świetnie podkręca ich smak.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 288
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 138
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4952
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2328
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie w tradycyjny sposób. Następnie poczekaj aż trochę ostygną i wtedy przeciśnij je przez praskę. Możesz też rozgnieść je mocno widelcem.
Boczek wędzony, pieczarki i cebulę pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Kiedy boczek się zarumieni, a warzywa zmiękną, przełóż je do ziemniaków. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem i papryką słodką. Wbij jajko i dodaj mąkę. Połącz, tworząc jednolitą masę gotową do smażenia.
Na patelni rozgrzej tłuszcz. Z masy uformuj małe kotlety i smaż przez kilka minut z każdej strony na złoty kolor.