Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Klasyczny chłodnik litewski"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Botwinę umyć, buraczki oddzielić od łodyg, obrać i ugotować w 1/2 litra osolonej wody. Wystudzić. Łodyżki i listki botwiny posiekać bez gotowania. Ogórka obrać, zetrzeć na tarce, posolić i zostawić, by puścił wodę. Rzodkiewki oczyścić i też zetrzeć.
Koperek i szczypiorek opłukać, osączyć i drobno pokroić. Wszystkie wrzucić do wazy, zalać buraczkami wraz z wodą, w której się gotowały, a następnie schłodzonym jogurtem i śmietaną. Ewentualnie dosolić. Wstawić do lodówki przynajmniej na godzinę. Podawać z jajkami na twardo.
Do takiej zupy pasują podane osobno, ugotowane i przestudzone młode ziemniaczki posypane koperkiem.
ok. 55 minutŹródło: Twoje Imperium