Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluseczki dyniowe z karmelizowaną cebulą i serem pleśniowym. Kluseczki przygotowujemy jak kopytka i można je też podać na słodko z cynamonem i masłem.
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 72
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6044
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 72
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 6044
Składniki
Żeby zrobić pure z dyni trzeba dynię pokroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne a potem upiec w 180 stopniach aż miąższ będzie miękki ( ok 30-40 minut w zależności od dyni). Potem wyciągnąć upieczony miąższ, i zblendować.
Jedną szklankę pure z dyni wyłożyć na patelnię i podsmażać ok 5 minut mieszając, żeby jak najwięcej wody odparowało. Przełożyć dynię do miski, lekko ostudzić, dodać ser i jajko i bardzo dokładnie wszystko wymieszać, rozdrabniając przy tym ser, najlepiej to robić widelcem. Mąkę wymieszać z gałką muszkatołową i solą, przełożyć do dyni.
Ciasto dobrze wymieszać łyżką, jak będzie za rzadkie ( to zależy od dyni, wielkości jajka) to dosypać trochę mąki. Jak będzie dość zwarte, ale nadal klejące można już z niego robić kluseczki (dodanie zbyt dużo mąki spowoduje, że kluski będą twarde). Ciasto odstawić na 15 minut.
Każdy wałek potem pociąć na 1,5 cm kawałki, jak na kopytka. Zrobić tak samo z resztą ciasta. W garnku zagotować wodę, do gotującej wody włożyć połowę kluseczek i czekać aż wypłyną, gotować jeszcze ok 3 minut i wyjąć na talerz. To samo zrobić z drugą porcją klusek.
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać olej i masło, na wolnym ogniu smażyć cebulę aż lekko zbrązowieje, posolić dodać miód i smażyć jeszcze chwilę. Przełożyć kluseczki na patelnię, wymieszać z cebulą, podawać posypane pokruszonym serem pleśniowym.