Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kluski kładzione po małopolsku"
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 76
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 808
Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.
Odsłon: 76
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 808
Składniki
Jajko (lub jajka) rozbij, żółtko roztrzep w misce z mlekiem i solą, dodaj przesianą mąkę, wymieszaj na gładko. Białko ubij ze szczyptą soli i dodaj do masy żółtkowej z mąką. Na koniec dodaj do masy łyżkę roztopionego masła i wymieszaj.
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli. Dużą łyżkę zanurz we wrzątku, wyjmij, nabierz sporą porcję ciasta i włóż do wrzątku. Tak samo nabieraj kolejne porcje ciasta i wkładaj je do wody. Postępuj tak do wyczerpania ciasta.
Kluski gotuj kilka minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Możesz podać samodzielnie lub np. zapiec, z wędliną i pomidorami, posypane wiórkami masła.Źródło: Świat kobiety