Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kluski zakopiańskie będą świetnym pomysłem na szybki obiad. Przygotowuje się tak samo, jak leniwe, z tą różnicą, że zamiast twarogu dodawana jest bryndza. Równie dobrze smakują zaraz po ugotowaniu, ale także odsmażone na klarowanym maśle na drugi dzień.
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22485
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 99
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22485
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 99
Składniki
Ziemianki umyj, obierz i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Odstaw do przestygnięcia.
Do ziemniaków dodaj ser i za pomocą tłuczka rozgnieć. Dodaj jajko, sól i mąkę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa powinna być gładka i nie kleić się do rąk.
Stolnicę oprósz mąką, wyłóż ciasto i podziel na cztery równe części. Z każdej z nich uformuj wałek o grubości 3 cm. Za pomocą noża odkrawaj pod skosem kawałki ciasta.
W dużym garnku zagotuj wodę, następnie wrzuć kluski i zamieszaj drewnianą łyżką. Gdy wypłyną na wierzch, gotuj jeszcze przez 2 minuty. Wyławiaj za pomocą łyżki cedzakowej.
Możesz podawać je z bułką tartą, podsmażoną cebulą czy kwaśną śmietaną.