Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Knedle to danie uwielbiane szczególnie przez dzieci, nadziewane truskawkami, morelami lub śliwkami, polane rumianą bułką tartą i masłem, koniecznie w towarzystwie kwaśnej śmietany z cukrem. Co zrobić, by ciasto na knedle było miękkie i elastyczne? Zdradzamy przepis pochodzący z kuchni czeskiej. Połączenie gotowanych ziemniaków z twarogiem spowoduje, że uzyskasz idealną konsystencję ciasta.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1588
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1588
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 69
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 164
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 383
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Obierz i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, a następnie mocno rozgnieć tłuczkiem do ziemniaków lub przepuść przez praskę. Pozostaw do wystygnięcia i przełóż do dużej miski. Następnie dodaj odciśnięty twaróg, mąkę, sól, olej oraz jajko. Wyrób ciasto łyżką lub ręką na jednolitą masę, aby było gładkie i sprężyste.
Wyłóż ciasto na wysypaną mąką stolnicę, oderwij fragment, uformuj rulonik i przecinaj ostrym nożem na kawałki przypominające kopytka. Z każdego fragmentu ciasta uformuj w dłoniach kulki, spłaszcz, włóż do środka ulubiony farsz, np. połówki śliwki lub truskawkę, zamknij brzegi i ponownie uformuj kulkę. Powstałe knedle wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj ok. 2 minuty od momentu wypłynięcia, a następnie wyławiaj łyżką cedzakową. Ugotowane knedle wyłóż na tacę lub półmisek, a gdy przestygną przełóż do garnka lub miski i polej odrobiną masła, a nie będą się sklejały. Podawaj z ulubionymi, słodkimi dodatkami.