Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Knedle ze śliwkami z ciasta ptysiowego"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Zagotuj mleko z solą i masłem, a następnie dosyp całą mąkę. Mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto, które nie przykleja się do ścian naczynia. Odstaw do wystygnięcia.
Śliwki rozmroź, odsącz z wody na sitku i usuń pestki. Kiedy ciasto wystygnie, wmieszaj wszystkie jajka. Na posypanej mąką stolnicy uformuj z ciasta wałek i pokrój go w kawałki. Z każdego kawałka utwórz placuszek, owiń nim śliwkę i uformuj kulkę.
Knedle włóż do wrzącej osolonej wody i gotuj przez około 6 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Następnie wyjmij je, poczekaj, aż ścieknie z nich woda i obtocz w mieszance orzechów i bułki tartej.
Orzechy laskowe wsyp do blendera i zmiksuj. Możesz je wymieszać ze startymi migdałami, które dodadzą potrawie dodatkowego smaku.
Na patelni rozpuść masło i upraż na nim zmiksowane orzechy. Następnie dodaj bułkę tartą, wymieszaj i jeszcze praż przez chwilę. Ostudź.
Ugotowane knedle obtocz w orzechowej posypce. Podawaj z kwaśną śmietaną, posypane cukrem lub cynamonem.Źródło: Na żywo