Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolorowa i pyszna zapiekanka.Jest bardzo sycąca i nie wymaga skomplikowanych składników i szybko się ją robi.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ryż gotujemy i dobrze osączamy. Pierś kurczaka kroimy w średnią kostkę i oprószamy solidnie przyprawą gyros. Odstawiamy na ok 30 minut aby mięso przeszło przyprawami, można też na dłużej. Potem mięso smażymy na oleju. Paprykę myjemy i odkrajamy gniazdo z pestkami i kroimy w średnią kostkę. Ogórki konserwowe również kroimy w średnią kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach. Majonez mieszamy z keczupem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno naczynia wsypujemy ugotowany ryż i ładnie wyrównujemy. Ryż smarujemy cienka warstwa sosu z majonezu i keczupu. Posypujemy 1/3 startego sera. Na serze układamy kawałki usmażonego kurczaka. Na kurczaku rozkładamy warzywa-paprykę, kukurydzę oraz ogórki. Całość polewamy resztą sosu z majonezu i keczupu. Posypujemy pozostałym serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekamy aż ser się rozpuści ok 15-20 minut.