Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kolorowy garnek rozmaitości"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 13
Smaczne, soczyste z chrupiącą skórką, zasmakują każdemu. W takie marynacie mo...
Odsłon: 414
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 878
Składniki
Papryki umyj, oczyść i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz, potnij na ósemki. Tymianek opłucz, osusz, poodrywaj listki od gałązek. Obierz i posiekaj czosnek. Mięso opłucz, osusz i potnij w średniej wielkości kostkę. Kabanosy natomiast pokrój w ukośne plastry.
2. Bulion zagotuj. Rozpuść w nim pastę ajwar oraz koncentrat pomidorowy. W dużej patelni (którą można wstawiać do piekarnika) rozgrzej oliwę. Zrumień na niej kabanosy i przełóż je na talerz. Na patelnię włóż mięso.
Mieszając co jakiś czas, smaż na dużym ogniu, aż zrobi się rumiane. Przypraw solą, zdejmij z patelni. Na tłuszcz włóż paprykę, cebulę i czosnek. Oprósz solą. Smaż 3 min. Wlej bulion. Wsyp makaron i groszek i tymianek.
Gdy wszystko zawrze, dołóż mięso i kabanosy. Patelnię przykryj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz 20 min (raz zamieszaj).
Wersja jarska
Zamiast mięsa i wędliny, dodaj do bulionu 1 szkl. zielonej soczewicy (moczonej przez noc w wodzie).Źródło: Tina