Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kopytka na maślance"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Ugotowane jeszcze gorące ziemniaki przeciśnij przez praskę lub zimne zmiel w maszynce. Wyłóż na podsypaną mąką stolnicę.
Wsyp mąkę, sól, cukier. Wbij jajko, wlej maślankę. Wyrób gładkie ciasto. Podziel na porcje, uformuj cienkie wałeczki (turlając porcje ciasta na posypanej mąką stolnicy). Ostrym nożem pokrój ukośnie na 2-3 centymetrowe kawałki.
Zagotuj garnek (płaski) wody, posól. Wrzucaj porcjami kopytka. Zamieszaj drewnianą łyżką. Gotuj 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na wierzch. Wyjmij łyżką cedzakową.
Możesz podać je słodko polane zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem. Bardzo smaczne są polane skwarkami z cebulą lub podane z gulaszem albo duszonym mięsem.
<strong>Martyna Kuźma z Węgrowa</strong>
Porcje 4 Przygot. 45 min Cena 0,65 zł Kalorie 154 kcalŹródło: Takie jest życie