Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kopytka w pomidorach"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj 20 minut w posolonej wodzie. Odcedź je, przestudź i przeciśnij przez praskę. Piure wymieszaj z mąką oraz jajkami. Ciasto posól do smaku i wyrób. Następnie formuj wałeczki na stolnicy oprószonej mąką.
Potnij je na małe kluseczki. Porcjami wrzucaj na posolony wrzątek, gotuj 2–3 min od momentu wypłynięcia (w sumie zajmuje to ok. 15 minut). Gotowe kopytka wyjmij i osącz.
Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory, duś 5 minut. Sos przypraw solą, pieprzem, bazylią oraz słodką i ostrą papryką. Kopytka polej sosem. Posyp startym serem. Ewentualnie udekoruj bazylią.Źródło: Naj