Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krem marchewkowy z pomarańczami"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 22
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 47
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 22
Składniki
czas ok. 40 min; porcja – 210 kcal, cena 1,90 zł
Marchewki i cebulę obierz. Marchewki pokrój w plasterki, a cebulę posiekaj. W garnku rozgrzej masło, zeszklij na nim cebulę. Dodaj marchewki i smaż 2 minuty. Zalej bulionem. Gotuj 25 minut, aż marchewka będzie miękka.
Pomarańcze sparz. Jedną obierz ze skórki, usuń białą warstwę. Skórkę pomarańczową potnij w paseczki, gotuj minutę w niewielkiej ilości wody, odcedź.
Z miąższu obranej pomarańczy, ostrym nożem o wąskim i giętkim ostrzu, powycinaj cząstki. Z pozostałych owoców wyciśnij sok, odrzucając gorzkie pestki.
Marchewkę razem z wywarem zmiksuj na gładko. Dodaj sok, skórkę oraz cząstki pomarańczy. Przypraw solą, pieprzem i szczyptą świeżo startej gałki muszkatołowej. Ponownie zagotuj.
Zupę marchewkową z pomarańczami możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jeśli planujesz ten drugi wariant, zastąp masło oliwą oraz przypraw zupę nieco mocniej. Bardziej pikantny smak dadzą przyprawy korzenne – świeżo starty imbir oraz mielone goździki.Źródło: Świat kobiety