Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Kulki mięsno-warzywne"
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 32
Usmażone kostki z mintaja zrobione w sosie pomidorowym z cebulą.
Odsłon: 32
Składniki
Mięso mielone przełóż do miski. Kajzerkę zalej mlekiem, odstaw do namoczenia. Następnie lekko odciśnij, dodaj do mięsa. Wbij jajko.
Opłucz starannie pod bieżącą wodą połówkę małego pora. Posiekaj go drobno. Obrane i oczyszczone marchewki zetrzyj na tarce lub również drobno poszatkuj. Warzywa dodaj do masy mięsnej z bułką i jajkiem.
Opłucz i osusz pół pęczka natki albo koperku. Oderwij listki (piórka) z łodyżek, drobno je posiekaj. Wsyp do składników na kotleciki. Starannie wyrób masę. Dodaj tyle bułki tartej, by masa była zwarta i by dało się z niej formować kotlety (1-2 łyżki).
Na koniec wsyp pestki słonecznika (możesz je wcześniej uprażyć na suchej patelni). Masę dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Formuj w dłoniach niewielkie kotleciki. Wkładaj je na rozgrzany tłuszcz. Smaż, obracając, na złoto. Kotleciki możesz podawać z ziemniakami lub ryżem.
Jeśli dbasz o linię, przygotuj to danie z mielonej piersi kurczaka lub indyka. Zamiast smażyć kotleciki na tłuszczu, wrzuć je na wrzącą osoloną wodę lub do bulionu. Kulki mięsno-warzywne możesz serwować z sosem pomidorowym.Źródło: Świat kobiety