Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kulki ryżowe z krewetkami"
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 509
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 509
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 262
Składniki
Cebulkę, seler, por i paprykę drobno posiekaj. Rozgrzej w garnku oliwę i podsmaż warzywa z krewetkami. Dodaj ryż, podsmaż i zalej 0,5 l wody. Przykryj wszystko pokrywką i duś przez ok. 20 minut.
Zdejmij pokrywkę, wymieszaj wszystko i poczekaj, aż wystygnie. Następnie dodaj żółtka, mąkę ziemniaczaną (lub bułkę tartą) i dopraw mielonym szafranem, pieprzem, solą i posiekaną drobno bazylią.
Z mieszanki ryżowej uformuj kulki o średnicy 3-4 cm. Wkładaj je do wrzątku i gotuj przez 4-6 minut. Odcedź. Cebulkę oczyść i pokrój na drobno. Podsmaż na rozgrzanej oliwie, dodaj tłuczone pomidory, cukier, wino, sól i gotuj przez ok. 30 minut.
Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Polej sosem ryżowe kulki i podawaj.Źródło: TV14