Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Kurczak po poznańsku faszerowany gryką"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10557
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 915
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4932
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10557
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 915
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4932
Składniki
Tuszkę kurczaka opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Natrzyj ją solą oraz pieprzem. Posyp suszonym tymiankiem. Odstaw w chłodne miejsce na godzinę.
Grzyby oczyść, ew. szybko opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na kawałeczki. Cebulkę obierz, posiekaj. Zeszklij na rozgrzanym maśle. Dołóż grzyby. Duś razem około 15 minut.
Podsmażone grzyby wymieszaj z kaszą. Do tego wbij jajka. Dosyp orzechy. Farsz przypraw na pikantnie solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem. Dobrze wymieszaj.
Tuszkę napełnij przygotowanym nadzieniem. Nie upychaj farszu zbyt mocno, bo tuszka może popękać podczas pieczenia. Otwory zepnij.
Nafaszerowaną tuszkę kurczaka ułóż w brytfance. Podlej odrobiną wody. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. Piecz około 90 minut. Pod koniec pieczenia posmaruj kurczaka śmietaną i zwiększ temperaturę do 200 st., aby skórka ładnie się zrumieniła.Źródło: Tina