Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Kurczak po włosku z papryką i oliwkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Kurczaka ułóż na blasze, a do jego wnętrza włóż cytrynę pokrojoną na ćwiartki i 3 gałązki rozmarynu. Pory pokrój wzdłuż, a następnie na około 3 cm kawałki.
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój na plasterki. Wszystkie warzywa ułóż na blasze wokół kurczaka. Wrzuć oliwki. Całość polej oliwą, dodaj gałązki rozmarynu, posyp solą i pieprzem.
Warzywa wymieszaj delikatnie drewnianymi łopatkami, tak żeby równomiernie pokryły się oliwą i przyprawami. Kurczaka wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 200° C przez godzinę.
10 minut przed końcem dodaj pomidory i dokładnie wymieszaj z warzywami. Upieczonego kurczaka pokrój na mniejsze porcje i ułóż na półmisku razem z warzywami.Źródło: Na żywo