Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 05-09-2010
Przepis dla amatorów wszelkich zapiekanek., w myśl diety dr Dukana (II PW) z małym odstępstwem dla łasuchów :)
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 294
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 142
Składniki
Rozmrozić szpinak, dodać czosnek, odrobinę vegety, podduszone piórka cebuli i plasterki pieczarki.
Pierś pokroić w kostkę lub paski, otoczyć w przyprawie, przyrumienić na teflonowej patelni.
W kamionce lub innej formie ułożyć szpinak, na nim kawałki kurczaka.
Sos beszamelowy wg Dukan''''a: rozpuścić 2 łyżki maizeny w zimnym mleku. Gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. (sos rewelacyjnie udaje beszamel bez zbędnego tłuszczu!)
Można całość posypać tartą mozzarellą (niestety dr Dukan zabrania spożywania serów żółtych)
Zapiekać w piekarniku z termoobiegiem lub grillem ok 15 min w temp. 200st. C. Porcja dla 1 lub 2 osób.