Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Lasagne z mięsem"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 128
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 128
Składniki
Olej rozgrzać, mięso przesmażyć, mieszając. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Dodać ją do mięsa wraz z bazylią i drobno posiekaną natką pietruszki. Smażyć kilka minut, następnie dodać pomidory z sosem. Dusić chwilę razem.
Przygotować sos beszamelowy: masło rozpuścić w rondelku, dodać mąkę – nie rumienić i nie zasmażać. Gdy powstanie jednolita masa, porcjami dodawać mleko, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy sos zacznie gęstnieć, doprawić.
Żaroodporne naczynie starannie natłuścić. Nakładać warstwami płaty makaronu i mięso z warzywami. Można dodać plastry świeżych pomidorów. Zapiekać w piekarniku (180oC) ok. 30-45 minut. Przed końcem posypać tartym żółtym serem.
ok. 75 minut
<strong>Superrada</strong>
Lasagne warto też przygotować w wersji jarskiej, np. ze szpinakiem lub cienkimi plastrami cukini. Do warzyw dodajemy krojoną mozarellę i świeże zioła.Źródło: Twoje Imperium