Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis koleżanki z Katowic
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 487
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 79
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 134
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 115
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 487
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1593
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 79
Składniki
Boczek pokroiłam w plastry a potem w słupki. Na małym ogniu wytapiałam go, aż zacznie się trochę przyrumieniać. Wtedy dodałam pokrojoną w piórka cebulę i dalej na małym ogniu ją podsmażałam. Najlepiej do łazanek nadaje się wok- łatwo się w nim miesza większe ilości. Kiszoną kapustę lekko poszatkowałam, nie musiałam jej płukać bo nie była mocno kwaśna. Zalałam ją jak najmniejszą ilością wody, dodałam ziele, liść i kminek i gotowałam do miękkości 25-30 minut. Po tym czasie płynu już właściwie nie będzie. Gdy kapusta zmięknie, a cebula zbrązowiła się, dodałam kapustę do boczku z cebulą. Doprawiłam pieprzem i przesmażałam kapustę około 15 minut. Jeśli jest za mało tłuszczu można dodać smalcu. Dla koloru dodałam trochę papryki w proszku.
Makaron łazanki ugotowałam według przepisu na opakowaniu i dodałam do smażącej się kapusty. I teraz najważniejsze- to nie koniec :) Całość trzeba podsmażać, ciągle mieszając, jak najdłużej. Koleżanka mieszała z pół godziny- ja wytrzymałam 15 minut. W tym czasie można doprawić smaki, pieprzność, słoność, kwaśność. Smacznego :)