Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Lekki barszczyk ukraiński"
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20549
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10103
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20549
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10103
Składniki
• na 4 porcje •: 45 min (plus czas gotowania buraków) •Porcja: 180 kcal •Cena porcji: ok. 2 zł
Buraki oczyść, gotuj przez 90 minut w łupinkach (ew. upiecz). Potem przestudź, obierz i grubo zetrzyj. Kapustę oczyść, liście poszatkuj. Resztę warzyw z włoszczyzny obierz, opłucz pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i zeszklij, mieszając. Dołóż włoszczyznę. Chwilę razem smaż. Następnie dodaj kapustę, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 20 minut. Dodaj starte buraki (gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody).
Barszcz przypraw solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem i ew. przypraw do smaku. Przed podaniem barszcz możesz posypać siekaną natką pietruszki.Źródło: Naj