Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lilianka to nowa odsłona tradycyjnego ciasta napoleonki. W tej wersji możesz wyczuć kokos i czekoladę, które urozmaicają smak kremu budyniowego.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 35
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 201
Składniki
Wlej dwie szklanki mleka do wysokiego naczynia. Dodaj zawartość paczki z budyniem, żółtka oraz mąkę. Całość zmiksuj krótko do połączenia. Pozostałe mleko zagotuj w dużym rondelku albo garnku wraz z masłem i cukrami. Kiedy składniki się rozpuszczą, zmniejsz moc palnika i cienkim strumieniem wlewaj przygotowaną masę. Mieszaj energicznie, aby konsystencja kremu zrobiła się gęsta, ale nie miała grudek. Kiedy wszystkie składniki się połączą, odstaw.
Mocno schłodzoną śmietanę ubij na sztywno. Na końcu dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj delikatnie.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Na blaszce rozłóż herbatniki. Delikatnie rozprowadź cienką warstwę czekolady. Wyłóż cały krem budyniowy, a następnie przykryj ją warstwą połowy masy śmietanowo-kokosowej. Ułóż herbatniki lub biszkopty. Na wierzchu rozprowadź drugą część masy śmietanowo-kokosowej.