Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste, sycące danie, dla dbających o sylwetkę.
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 409
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11608
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 76
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 409
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 11608
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 76
Składniki
Makaron gotujemy lekko al-dente (pamiętając że wrzucimy go jeszcze na patelnie gdzie będzie miał możliwość jeszcze dodatkowego zmięknięcia). Polecam makaron razowy dużo zdrowszy od zwykłego, ale rodzaj makaronu dowolny według uznania. Doskonale sprawdzają się świderki gdyż sos doskonale okleja jego "zwoje".
Na głębokiej patelni dosłownie w łyżce oliwy podsmażamy pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty czosnek.
Do zeszklonej cebuli wrzucamy puszkę pokrojonych pomidorów, dodajemy zioła prowansalskie, sól i pieprz. Całość dusimy chwilę by smaki się połączyły.
Do sosu pomidorowego wrzucamy odsączonego "rozdrobnionego w kostkę" tuńczyka delikatnie mieszamy aby w sosie były widoczne cząstki ryby. Całość trzymamy na średnim ogniu ok 3 minuty.
Do sosu wrzucamy ugotowany makaron. Całość delikatnie mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 3-5minut. Na koniec całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.