Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Mielone z parówką i kapustą"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
<strong>Ewentualnie:</strong>
drobno mielona bułka tarta, 1/2 łyżki drobno siekanego świeżego koperku lub natki pietruszki.
Liście kapusty zblanszuj we wrzątku, przełóż na sito, przelej od razu zimną wodą i odstaw na chwilę do osączenia. Długie parówki przekrój na pół, każdą owiń miękką częścią liścia kapusty i lekko zwiąż nitką i odłóż.
Bułkę kajzerkę namocz w mleku i odstaw. Cebulę posiekaj jak najdrobniej.
Jajko umyj i rozbij w całości wprost do miski z mięsem mielonym. Jeśli zrazy przygotowujesz z siekaną zieleniną (natką lub koperkiem), dodaj teraz zioła. Mielone mięso połącz ze starannie odciśniętą bułką, jajkiem i posiekaną cebulą.
Przypraw solą oraz pieprzem i dokład nie wyrób masę mięsną (najlepiej zrobisz to dłonią). Następnie masę podziel na 6 równych części. Masa powinna być spójna. Gdyby okazała się za rzadka, dosyp bułki tartej i ponownie wyrób.
Każdą porcję masy mięsnej rozpłaszcz na dość gruby placek i owiń nim parówkę w kapuście (wcześniej koniecznie usuń nitkę przytrzymującą liść). Dokładnie zlep mięso.
Smaż zrazy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Podawaj z młodą marchewką i ziemniakami.
30 minut Porcja: 395 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie