Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzis polecam smaczne, szybkie do wykonania i zdrowe danie. Jego przygotowanie zajmie nam nie wiecej niz 15 minut. Morszczuka mozemy zastapic dowolnym gatunkiem ryby pokrojonej w dzwonka. Liczymy po 2 kawalki ryby i 2 krewetki na osobe. Ja lubie z ziemniaczkami, ale swietnie smakuje tylko z surowka lub pieczonymi warzywami.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Rybe pokrojona w dzwonka lekko solimy i obtaczamy w mace. Rozgrzewamy na patelni oliwe z oliwek (musi byc jej dosc duzo, tak zeby zakryla nam cale dno naczynia) i smazymy na niej najpierw krewetki, doslownie minute, tylko do momentu kiedy beda czerwone. NIe mozemy ich "przeciagnac" bo zrobia sie suche i nieapetyczne. Usmazone krewetki odkladamy i na tym samym oleju smazymy cebulke i kawalki ryby, ok 2 min z kazdej strony. Podlewamy bialym winem, doprowadzamu do wrzenia i gotujemy jeszcze okolo 5 minut. Mozna tez dodac troche platkow chili, aby danie bylo bardziej wyraziste. W ostatniej minucie dodajemy krewetki. Gotowe danie posypujemy natka pietruszki. Smacznego.