Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 37
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 205
Składniki
Bakłażany pokrój w plastry, dobrze posól, odstaw na chwilę i opłucz kilkakrotnie, a potem szybko podsmaż.
Sparz pomidory, obierz i pokrój. Cebulę posiekaj. Rozgrzej oliwę w rondelku, dodaj posiekaną cebulę, mielone mięso i smaż przez 5 min. Dodaj pomidory, cynamon, ziele angielskie, przecier pomidorowy, pietruszkę i zagotuj. Zmniejsz ogień, dolej wino, przykryj i duś przez ok. 15 min.
Do brytfanny włóż na zmianę warstwę bakłażana i mięsa. Ostatnia warstwa to bakłażan.
Zrób zasmażkę z masła i mąki, rozrzedź mlekiem i gotuj przez 2 min. Dodaj gałkę muszkatołową, parmezan i biały pieprz.
Na bakłażanach rozłóż pokrojone pomidorki. Zalej wszystko sosem z parmezanu, posyp bułką tartą i piecz w nagrzanym piekarniku w temp. 170 st. C przez 30 minut.
Czas przygotowania: 70 minut 600 kcal/1 porcjaŹródło: Tele Tydzień