Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Naleśniki nadziewane serem i truskawkami"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Jajka rozbij, roztrzep widelcem. Dodaj mleko oraz mąkę przesianą razem ze szczyptą proszku do pieczenia, jednym opakowaniem cukru waniliowego i szczyptą soli.
Przygotowane zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw je na 20-30 minut pod przykryciem, aby zgęstniało. Idealne ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jednak uznasz, że jest zbyt gęste, rozprowadź je mlekiem lub wodą.
Serek ricotta (lub zwykły biały ser) utrzyj na gładką masę razem z drugim opakowaniem cukru waniliowego i cukrem kryształem.
Truskawki przebierz, opłucz pod bieżącą wodą, osusz na sitku. Na koniec pozbaw je szypułek. Przygotowane owoce pokrój na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Partiami wlewaj przygotowane ciasto. Smaż cienkie rumiane naleśniki.
Na każdy naleśnik nałóż porcję serka oraz truskawek. Składaj placki w chusteczki. Czekoladę połam, rozpuść w gorącej kąpieli wodnej. Polej ciepłe naleśniki.
czas ok. 35 min; porcja – 360 kcal, cena 3 złŹródło: Świat kobiety