Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Naleśniki z botwinką"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 202
Składniki
Mleko wymieszaj z wodą, kurkumą, szczyptą soli. Jajka umyj, oddziel żółtka od białek. Żółtka zmiksuj z mlekiem. Mąki przesiej, miksując, dodawaj partiami do masy. Białka ubij i delikatnie wymieszaj. Odstaw na 15 minut.
Botwinkę i jarmuż wrzuć na rozgrzany olej. Cebulę i czosnek pokrój, dorzuć do warzyw. Podsmażaj, aż warzywa zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Ser pokrusz.
Z ciasta usmaż ok. 6 grubych naleśników. Układaj je w tortownicy, przekładając farszem i posypując każdą warstwę odrobiną sera pleśniowego. Zapiekaj w 160oC przez 15 minut. Podawaj pokrojone tak jak tort.
Bez botwinki
Możesz zastąpić ją listkami świeżego lub rozmrożonego szpinaku. Dopraw go rozmarynem i gałką muszkatołową.Źródło: Naj