Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne i (w miarę) szybkie danie obiadowe. Naleśniki w które zawinąłem kurki w śmietanie, podane na sałacie i glazurowaną marchewką - lato na talerzu!
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 29
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 763
Proste, wiejskie kluchy z przepyszną okrasą z wędzonej słoniny i cebuli. Taki...
Odsłon: 29
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 763
Składniki
Zrób z podanych składników ciasto naleśnikowe. Odstaw na pół godziny, aby mąka napęczniała. Na patelni rozgrzej oliwę i wzuć umyte i osuszone kurki. Smaż 8 - 10 minut na dość dużym ogniu, po czym zmniejsz ogień, dolej dwie - trzy łyżki wody i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Odkryj patelnię, wlej śmietankę i duś na małym ogniu aż sos zgęstnieje.
Marchewki umyj (nie obieraj) i zagotuj we wrzątku ok. 10 minut. Rozgrzej tłuszcz na patelni, dołóż łyżkę miodu i włóż marchewki. Posyp delikatnie solą, obficie pieprzem, dodaj szczyptę imbiru (mielonego). Piecz do miękkości.
Usmaż naleśniki. ja korzystałem z elektrycznej patelni, ale może być dowolna.
Naleśnik posmaruj sosem z kurek i złóż na ćwiartkę.
Na talerz wyłóż mix sałat, połóż na niej naleśnik, dołóż glazurowane marchewki i podawaj.