Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne chrupiące odsmażane kopytka z masłem posypane cukrem, można wykorzystać świeże kopytka, z poprzedniego dnia lub odmrożone.
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 206
Składniki
Ziemniaki obierz i ugotuj, jeszcze ciepłe przeciśnij przez praskę zostaw do wystygnięcia. Na stolnicę posypaną lekko mąką wyłóż ziemniaki, dodaj mąkę, jajko i sól, zagnieść ciasto. W razie potrzeby podsyp mąką. Z ciasta zrób wałeczki i pokrój ukośnie kopytka.
W garnku zagotuj wodę kopytka wrzucaj na wrzącą osoloną wodę i gotuj około 3 minut od wypłynięcia. Wyjmuj za pomocą łyżki cedzakowej. Lekko ostudzić kopytka.
Na patelni rozgrzej masło wrzuć ugotowane ostudzone kopytka, smaż na gorącym maśle z każdej strony na rumiany kolor. Podaj na ciepło posypane cukrem. Jeśli nie wykorzystałaś wszystkich kopytek możesz je zostawić w lodówce na następny dzień i odsmażyć, lub zamrozić.