Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Orientalny miks z marynowanym tofu"
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 126
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22502
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 126
Składniki
Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Dodaj 2 łyżki oleju sezamowego, 1 łyżkę sosu sojowego, chili w proszku i masło orzechowe. Wymieszaj. Tofu pokrój w kostkę. Polej marynatą, wymieszaj. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 30 min.
W tym czasie oczyść chili i żółtą paprykę. Chili posiekaj, a paprykę żółtką pokrój w cienkie krótkie paseczki. Obraną marchewkę pokrój w słupki. Oczyść groszek cukrowy, ugotuj go w posolonej wodzie (10 min) i od razu przelej zimną wodą, odcedź. Plastry ananasa i obrane mango potnij na cząstki. Ryż ugotuj w posolonej wodzie zgodnie ze wskazówkami podanymi na opakowaniu.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju sezamowego. Usmaż na nim na złoto zamarynowane tofu. Zdejmij je z patelni, a na tłuszcz wrzuć chili i żółtą paprykę. Po 2 min smażenia dodaj marchewkę i groszek. Przypraw imbirem i łyżeczką sosu sojowego. Smaż 1 min. Warzywa wymieszaj z ryżem, tofu i owocami. Przełóż do formy żaroodpornej. Zapiekaj 5 min w 190 st.Źródło: Tina