Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Paella z owocami morza"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 38
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 212
Składniki
Pomidor sparz wrzątkiem, usuń skórkę, rozgnieć widelcem. Cebulę drobno posiekaj. Paprykę pokrój w kostkę. Kalmary potnij w paski. Szafran zalej winem, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju, wrzuć krewetki z pancerzami, smaż po 1 min z każdej strony (aż zmienią kolor z szarego na różowy). Zdejmij z patelni, odłóż (będą potrzebne do dekoracji). Na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklij na średnim ogniu, często mieszając.
Dodaj rozgnieciony pomidor, paprykę oraz zielony groszek. Smaż, mieszając, 5-7 min. Następnie dodaj ryż, smaż mieszając około 3 minut. Wlej wino z szafranem, a kiedy ryż wchłonie wino, wlej gorący bulion (ryż powinien być w całości zakryty).
Gotuj na średnim ogniu bez przykrycia 8-10 minut, nie mieszając i nie potrząsając patelnią.
Po tym czasie dodaj kalmary oraz krewetki królewskie, delikatnie wymieszaj. Na wierzchu rozłóż małże oraz przesmażone krewetki. Patelnię przykryj folią aluminiową (matową stroną do góry), zmniejsz ogień do minimum i gotuj jeszcze 7 min. Patelnię zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem ok. 10 minut.
50 minut. Porcja: 460 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie