Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pęczotto - danie z kaszy pęczak przygotowane taką samą techniką jak risotto :) danie lekko kwaśne przez rabarbar, co do buraków sprawdza się idealnie. W przepisie jest również pieprz cytrynowy co również dodaje kwasowości, więc jeżeli wolicie bardziej neutralne smaki, przed dodaniem pieprzu spróbujcie czy nie zamienić go zwykłym czarnym :)
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 485
Przepis dnia
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1587
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 67
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 163
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 381
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 107
Składniki
Botwinkę dokładnie myjemy. Łodygi i buraczki kroimy w kostkę, liście w paski (liście odkładamy na bok, dodamy je na samym końcu). Szalotkę i rabarbar kroimy w kostkę.
Na dużej patelni lub w garnku roztapiamy masło, wrzucamy szalotkę i smażymy do zeszklenia, dodajemy botwinkę (bez liści) oraz rabarbar, chwile obsmażamy.
Wrzucamy pęczak z płatkami owsianymi, dokładnie mieszamy i jeszcze chwilę obsmażamy. Dolewamy gorący bulion i przykrywamy. Bulion dodajemy po trochu do zakrycia składników w miarę jak kasza będzie go wchłaniać, dodajemy następną część. Kiedy pęczak stanie się miękki (ok 20 min) dodajemy pieprz,sól oraz liście botwinki. Dusimy jeszcze chwilę, aż zmiękną liście około 3-5 minut.
Do tego dania możecie dodać również świeże zioła - tymianek, rozmaryn lub koperek :) Smacznego!