Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
miękkie, soczyste mięso, różowe w środku, pełne smaku - po prostu perfekcyjny stek
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 559
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 71
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 52
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 559
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 71
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 52
Składniki
Steki należy wyciągnąć z lodówki na godzinę przed smażeniem. Mięso natrzeć oliwą, solą i pieprzem.
Na dobrze rozgrzaną patelnię (najlepiej grillową) wrzucić nieobrane ząbki czosnku i kłaść mięso. Żeby otrzymać stek średnio wysmażony, należy mięso trzymać na patelni po około 3 minuty z każdej strony. Gałązek rozmarynu użyć jako pędzelka, smarując mięso sokami tworzącymi się podczas smażenia. Jeżeli chcemy stek krwisty, czas smażenia skracamy o jedną minutę na każdą stronę, na stek wysmażony czas wydłużamy o około półtorej minuty na każdą stronę (im dłużej smażymy steki, tym trwardsze staje się mięso). Czas smażenia zależy również od grubości steków.
Usmażone steki pozostawić na 2-3 minuty żeby mięso odpoczęło. W tym czasie przygotować salsę verde, miksując wszystkie jej składniki (oprócz soli) w blenderze. Salsę należy spróbować i w razie potrzeby dosolić, może to nie być konieczne, ponieważ kapary i filety anchois są dość słone.
Gotowe steki pokroić w porcje, polać salsą. Podawać z grubo krojonymi frytkami.