Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To chyba najpyszniejsze mięso, jakie udało mi się dotychczas przyrządzić. Kupiłam wieprzowinę o wdzięcznej nazwie "szyszka". :)
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20564
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10114
Nalewka z kwiatów czarnego bzu z pewnością urozmaici zimowe wieczory. Alkohol...
Odsłon: 20564
Przepis dnia
...sezon rabarbarowy w pełni, jeśli macie ochotę na coś słodkiego dziś propon...
Odsłon: 10114
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, obwiązać nicią bawełnianą, nadając mniej więcej kształt pieczeni.
Ziarenka ziela stłuc w moździerzu, liście laurowe drobno pokruszyć. Razem z pozostałymi przyprawami dodać do oliwy + ewentualnie odrobinę wody, jeśli zaprawa będzie bardzo gęsta. Tak przygotowaną zaprawą posmarować dokładnie mięso. Odstawić na kilkanaście godzin do lodówki, przewracać do jakiś czas, by mięso dobrze przesiąkło przyprawami.
Tak przygotowane przełożyć do żaroodpornego naczynia, podlać ok. 1/2 szkl. wody i piec ok. 2 godzin, 150 stopni, termoobieg (bez termoobiegu nieco wyższa temperatura), odwracając kilkakrotnie i w razie potrzeby dolewając wody.
Mięso jest soczyste i bardzo smaczne, zarówno na ciepło, jak i na zimno. Wytworzony sos można zabielić i podawać razem z pieczenią.
Smacznego. :)