Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczone żeberka"
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 36
Sałatka z kaszy jaglanej, pieczonej papryki, ogórka kiszonego, mięty i natki...
Odsłon: 203
Składniki
Żeberka podziel na porcje z jedną lub dwiema kostkami. Umyj, osusz. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Podsmaż na oleju.
Cebulę obierz, pokrój w piórka. Włóż do rondelka. Dodaj miód, ocet winny, keczup, sos chili i musztardę, wymieszaj. Zagotuj. Sos zdejmij z ognia, posyp pieprzem i majerankiem.
Glazurę wetrzyj w żeberka. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz godzinę.
W dużym garnku zagotuj wodę. Żeberka opłucz, wrzuć do wrzątku. Gotuj 3–5 minut. Wyjmij, przelej zimną wodą, dalej postępuj jak w przepisie. Dzięki takiemu hartowaniu upieczone żeberka będą soczyste.Źródło: Chwila dla Ciebie